Waarom Bootcamp?

Wat voor verschillende trainingen zijn er eigenlijk (per club) en hoe komt dat?

Als eerste zijn er vanuit jou als sporter een aantal redenen waarom je gaat bootcampen:

  1. je vindt het lekker om buiten te sporten (eigenlijk de grootste voorwaarde en meest gehoorde reden van aanmelden)
  2. je hebt een bepaald doel voor ogen waarbij bootcamp goed past
  3. je vindt groepstrainingen gewoon heel leuk (kom ik nog op terug = individuele teamsport)
  4. het geeft een stok achter de deur door “teambuilding”
  5. je houdt van afwisseling (niet iedere keer hetzelfde doen)
  6. je vindt het goed uitvoeren van een oefening belangrijk en bij een groepsles (zoals bootcamp) is er altijd een instructeur om je te corrigeren

Dan nu per bovengenoemd punt hoe verschillende bootcampclubs hiermee omgaan:

  1. buiten trainen is heel fijn en hier zie je de eerste verschillen. Heeft de club veel of weinig materialen en maak je veel gebruik van de omgeving of juist weinig.
  • veel of weinig materiaal en hoe hiermee getraind wordt moet bij je passen. Het is wel zo dat je over het algemeen met meer materiaal ook meer kunt doen en als de lesinhoud goed is, ook een ander resultaat kunt behalen. (zie ook, doelen)
  1. bij een doelgerichte aanpak kan het ook alle kanten opgaan, wil je sterker worden? Wil je een betere conditie? Wil je figuurcorrectie?
  • in de meeste gevallen is bootcamp (en eigenlijk elke groepsles) het meest geschikt om je algehele vermogen op te krikken. Als je alles volgens de regels doet wordt je er sterker van, krijg je een beter uithoudingsvermogen en je krijgt meer wilskracht (wat weer ten goede komt als je met je slechte gewoontes aan de slag wilt).
  • door de lesinhoud kan een club de focus verleggen/specificiteit kiezen. Even grof gezegd wil dit zeggen dat je meer op conditie kunt trainen (spieruithoudingsvermogen/Vo2max vergroten), op power (kracht x snelheid) of op hypertrofie (spiervolume). Heel veel meer smaakjes zijn er niet. (puur krachttraining laten we buiten beschouwing omdat dit een hele andere manier van trainen is.)
  • soms zijn er verschillende lessen in een week die een bepaald focusgebied hebben, of wordt er door het jaar heen “geperiodiseerd” (wat mij in de jaren is opgevallen is dat dit door de weersomstandigheden eigenlijk vanzelf in een plan past => in de winter wil je een wat hogere hartslag houden vanwege de kou, dit betekent dat je iets minder op kracht kunt focussen omdat je bij krachttraining meer rust nodig hebt)
  1. groepstrainingen werken goed vanwege de sociale controle en commitment naar de groep (dit verschilt per persoon, maar over het algemeen gaan mensen met een menigte mee).
  • zo ontstaan er heel veel clubs die, overigens heel succesvol, meer willen insteken op het sociale aspect en tegelijkertijd een andere kijk hebben op lesinhoud en techniek.
  • een goed voorbeeld daarvan zijn partner workouts. Dit betekent dat je met één of meerdere personen tegelijkertijd een oefening doet, of elkaar zelfs nodig hebt om de oefening uit te voeren.
  • persoonlijk hou ik hier niet van en vind het zelfs een risico (dit wil niet zeggen dat we het bij onze club nooit doen, maar je zult het never als kernoefening voorbij zien komen) Bij ons zou ik het meer een “individuele teamsport” willen noemen.
  1. die stok achter de deur is eigenlijk heel nauw verbonden met het trainen in groepsverband (samen lijden). Dat de lijntjes kort zijn en er vaak van te voren gezien kan worden wie zich al hebben ingeschreven, werkt doorgaans ook heel goed voor de motivatie.
  2. de afwisseling is voor velen ook een belangrijke factor.
  • dit verschilt ook erg per club en je ziet vaak dat er periodiek, of ook wel per les, wordt afgewisseld met oefeningen. Het zal je verbazen hoeveel “freestyle” lessen er gegeven worden zonder dat je het door hebt (waar overigens niks mis mee is)
  • nu is het wel zo dat bij een gestructureerde training doorgaans een betere verdeling plaatsvindt van de belasting.
  • Een freestyle training is vaak met iets minder materiaal omdat je niet exact weet welke oefeningen er ingezet gaan worden.
  • het moeilijke voor een trainer is dat er eigenlijk maar 5 hoofdbewegingen zijn waar je beter in wilt worden. Daar moet je voor je mensen een aantrekkelijke workout van zien te maken (alles wat eromheen ligt is eigenlijk veel te specifiek voor een groepsles).
  1. Het goed gecontroleerd worden op uitvoering hangt heel erg van de groepsgrootte af.
  • wanneer iedereen tegelijkertijd dezelfde oefening doet (of in groepjes). Is dit makkelijker voor een instructeur om te overzien en controle te houden.
  • doet iedereen een andere oefening dan wordt dit al lastiger, helemaal bij een groep van meer dan 15 personen.
  • gebruik je materialen en technisch ingewikkelde oefeningen is het all-hands-on-deck bij de controle van de uitvoering.
  • wat wij doen is dan de focus leggen op de belangrijkste oefeningen en die ook bij elkaar zetten bijvoorbeeld. De makkelijke oefeningen zijn dan mooi als afwisseling en kunnen verder weg staan (een slam ball op de grond gooien kan iedereen 😉)

De trainingen

Hoe wij onze trainingen in het algemeen voorbereiden:

  • We kijken naar de technische haalbaarheid en moeilijkheidsgraad per training.
  • We kijken naar de indeling van de oefeningen (beweeg componenten/de 5 bewegingen die we kunnen maken: stappen, hurken, heupstrekken, duwen en trekken)
  • We kijken naar de indeling van de inspanning, voor ons is dat snel-herstel en explosiviteit (energiecomponenten: steady state, explosief en snel-herstel)
  • Soms kijken we naar weersomstandigheden zoals kou, regen of warmte en passen daar de oefeningen of de intervallen op aan.

Uitdaging

Wij vinden het belangrijk dat je niet alleen fysiek, maar soms ook mentaal uitgedaagd wordt. Tijdens een boksles is er natuurlijk genoeg mentale uitdaging in de vorm van coördinatie nodig, maar ook bij “zware dingen tillen” komt er behoorlijk wat coördinatie bij kijken. Door kleine hints te geven (wat in door coaches ook wel “que’s” genoemd worden) ben je coördinatief steeds beter in staat om de oefening efficiënt en veilig uit te voeren.
Je kunt een heel sportleven lang blijven tweaken en verbeteren (doen wij zelf ook!).

Stok achter de deur

In alle eerlijkheid moeten wij als club (door ons enthousiasme in houdingscorrectie en technisch goed oefeningen uitvoeren) ons best doen om niet te weinig aandacht te schenken aan trainingen die vooral ook leuk zijn om te doen. Niet alles wat werkt is per se leuk namelijk.
Wij zijn vooral gefocust op resultaat voor de sporter. Dat resultaat gaat alleen ook over lange termijn, en als de trainingen alleen maar zwaar zijn, dan haken mensen af. Wij hebben over de jaren ontdekt dat de gouden ratio ongeveer 85/15 is (85% is functioneel, 15% is fun).
Iemand die op 100% komt sporten en vervolgens binnen een jaar afhaakt, heeft uiteindelijk minder resultaat dan iemand die 5 of meer jaar blijft sporten op 85%
De fun zit ‘m in spelletjes doen als warming-up, challenges, oefeningen die een gevoel van overwinning geven, etc.

Mocht jouw routine nou wat verslappen, dan doen we een appje of telefoontje om te vragen hoe we je weer “on-track” kunnen helpen.
Samen sta je sterker!

Antwoorden
1
Hoi! 👋
Kunnen we je ergens mee helpen?