“Personal”, of “Privé” training?

Je hebt personal training en je hebt personal training. Maar wat onderscheidt nou die ene personal training van de andere?

Disclaimer: Ik wil geenszins de indruk wekken dat de intenties van sommige personal trainers fout zijn. In mijn ogen zit je in het trainersvak omdat je mensen wilt helpen! Er zijn alleen nog teveel gevallen waarbij een fitnessinstructeur de volgende stap neemt naar personal training en fitness schema’s loslaat op klanten wat gewoon simpelweg NIET de definitie is van personal training. Papieren en diploma’s zeggen ook weinig over de passie en ervaring van iemand. Het voelt deels als mijn verantwoordelijkheid om duidelijkheid te scheppen in de wereld die personal training heet.

Personal training is waar veel mensen aan denken als ze willen afslanken bijvoorbeeld.

Wat kom je zoal tegen:

 1. “Personal” of “privé”?
  Nog veel te vaak is “personal training” eigenlijk “privé training”. Dit is het geval wanneer je volgens een standaard sjabloon werkt (als die er al is), of gewoon de “training van de dag” afloopt die de trainer bedacht heeft. Dit is niet erg, zolang je dit maar samen uitonderhandeld hebt. Je moet het dan alleen wel goed bij naam noemen, anders schep je verwarring.
 1. Personal training of coaching?
  Zoals de naam doet vermoeden gaat het in principe alleen om “training”. Door de grote concurrentiestrijd, vraag vanuit de klant en eigen interesse van trainers, komt onherroepelijk een gesprek over ondersteuning met voeding. Dit valt eigenlijk buiten het spectrum van PT en valt meer binnen de lijnen van een leefstijlcoach of ander type coaching. De vragen over voeding en leefstijl hebben weinig raakvlak met training en kunnen dus ook maar beperkt met training worden aangepakt.
 1. Trainen naast voedingsadvies
  Deze vorm wordt ook veel gezien en is vaak ook privé training (zie punt 1). Deze vorm van trainen heeft het meeste effect op de motivatie van mensen (stok achter de deur en controle van de leefstijl bij een afspraak). Op deze manier stuur je weinig op eigen effectiviteit en het is vaak een verkapte suboptimale coaching sessie waarbij de nadruk ligt op persoonlijk contact, maar dan eigenlijk zonder training (je zou het personal-coaching in de gym kunnen noemen).

Alle 3 vormen hebben zin, ZOLANG het maar goed en duidelijk is afgesproken wat de bedoelingen zijn. En daar gaat het vaak fout. Jij als klant weet niet wat de mogelijkheden zijn en de trainer wil zijn beproefde manier op jou toepassen.

Het merendeel van de trainers die ik veel zie, werken vanuit een angst gebaseerde aanpak: “als je niet je best doet om koekjes te laten staan, val je natuurlijk ook niet af!”’, “als je het écht wil, dan kun je het!” of “mij is het ook gelukt, dus dan kan jij het ook!”. Hiermee stuur je absoluut niet op eigen effectiviteit en werk je het proces juist tegen.

Als voorbeeld: personal training is waar veel mensen aan denken als ze willen afslanken. Afslanken gaat over voeden (je leest het goed, VOEDEN en niet VOEDING). Ook hierin zijn vaak goed bedoelde adviezen of voedingsschema’s die men krijgt om te volgen. Maar dit is niet waar de meeste personal trainers in gespecialiseerd zijn. Hoewel deze schema’s en adviezen zeker kunnen werken, leiden ze zelden tot lange termijn resultaten, want zodra je stopt val je weer terug (of zelfs omhoog). Zodra het werkende mechanisme is dat je moet volgen wat de trainer zegt, ben je niet aan het leren, maar aan het volgen met af en toe controle of je het wel volhoudt. Dit komt op jouw wilskracht aan en dat is onmogelijk vol te houden.

Wat is dan eigenlijk wél personal training?

Personal training moet bestaan uit een aantal elementen:

 • een GOEDE intake
 • jij als klant voorop, niet het product
 • trainer blijf bij je leest
 • een goede afsluiting/eigen effectiviteit

Intake
Een goede intake kan heel lastig zijn, maar vormt wel het fundament van je startpunt. Je wilt achterhalen wat de ECHTE hulpvraag is van iemand. Heel vaak liggen de wensen en de daadwerkelijke hulpvraag nogal uit elkaar namelijk.

Klant, niet product
Zodra je in grote lijnen helder hebt wat de echte hulpvraag is, zorg je voor een goede oplossing voor de KLANT, niet voor jouw business.

Voorbeeld: Als ik een winkel zou hebben en ik verkoop alleen maar hamers en er komt een man binnen die gereedschap zoekt om zijn schuurtje mee te bouwen, maar hij heeft al een heel pak schroeven op de kop getikt (grapje). Dan is de kans toch heel groot dat ik hem een hamer wil verkopen omdat ik geen schroevendraaiers verkoop en het met een hamer ook wel gaat lukken om die schroeven de muur in te krijgen.

Je snapt denk ik wel dat ik hem beter een schroevendraaier had kunnen verkopen, maar de beste man vertrouwt mij omdat ik een gereedschap expert ben. Ik heb per slot van rekening een gereedschapswinkel (wel een gereedschap winkel die toevallig alleen maar hamers verkoopt).

Toch zie je dit in de praktijk heel veel voorbij komen. Dit komt misschien JUIST wel omdat de trainers in dit vak zo gepassioneerd zijn om mensen te helpen. Aan die trainers wil ik zeggen: laat jouw passie niet het opgelegde protocol van de klant worden.

Trainer blijf bij je leest
Zoals eerder gezegd gaat personal training over training en niet over voeding of coaching. Tuurlijk is dit aanwezig in meer of mindere mate, maar de hoofdmoot moet training blijven. Zodra iemand met voeding wil werken bijvoorbeeld, moet je goede afspraken maken over welk expertisegebied dit gaat. Voeding gaat over coaching namelijk en niet over trainen (ik ga er even vanuit dat iedereen inmiddels wel weet dat je met training niet gaat afslanken).

Als de trainer niet gespecialiseerd is in coaching of leefstijl, dan heb je daar niks te zoeken. Een goede trainer/coach zal je dan doorsturen naar iemand die de ervaring en kennis in huis heeft om jou te helpen (afslanken is namelijk niet zonder GEVAAR!).

Kort op een rijtje:

 • Personal trainer:voor een specifiek sportdoel, kijkt doelgericht naar jouw huidige status en maakt een plan voor de toekomst, rekening houdend met jouw omgeving (tijd, stukje leefstijl, etc)
 • Leefstijlcoach: voor een gedragsdoel, stuurt op interventies die te maken hebben met alle zaken die jouw gedrag beïnvloeden (slaap, bewegen, stukje voeding, etc)
 • (Vitaliteits)Coach: Voor een duidelijke richting, helpt de voorwaarden creëren die nodig zijn voor gedragsverandering (de juiste motivatie vinden en floreren)

Afsluiting/Eigen effectiviteit
Een traject kan best een jaar duren, maar over het algemeen moet je als trainer wel meerwaarde kunnen blijven bieden dan alleen een praatje. Persoonlijk zou ik niet langer dan een jaar iemand willen trainen omdat het voor beiden dan erg saai zou worden. Niet vanwege de persoon, want ik hou met praktisch al mijn klanten een speciale band en contact. Maar omdat je probeert om iemand verder te helpen met zijn of haar doelen en die moeten toch binnen een jaar grotendeels wel bereikt zijn. Iemand kan dan prima doorstromen naar small group training of een groepsles bijvoorbeeld. Het komt wel eens voor dat iemand toch weer terugvalt en dan opnieuw een “opstart-boost” nodig heeft. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen in je leven waar je geen rekening mee hebt gehouden en bijsturen kan dan lastig zijn. Om dan even weer een paar sessies te nemen is natuurlijk uitstekend.

Conclusie
Het blijft lastig om de juiste persoon te vinden die je kan helpen bij het halen van je doelen (of het ontdekken wat je werkelijk wilt). Laat je daarom adviseren door meerdere coaches en trainers om een duidelijker beeld te krijgen van wat er te koop is. Een trainer kan nog zo’n leuke gast zijn, maar als jij je doelen en wensen niet haalt, haat je uiteindelijk jezelf, terwijl dit niet jouw schuld is.

Antwoorden
1
Hoi! 👋
Kunnen we je ergens mee helpen?